nyttan med fiber

ETT ÖPPET FIBERNÄT ÄR EN TRYGG OCH SÄKER INVESTERING FÖR FRAMTIDEN

Såväl privatpersoner som företag, kommuner och fastighetsägare kan dra stor nytta av de många fördelarna. Optisk fiber innebär en stabil och framtidssäker uppkoppling som ger en överlägsen kapacitet, både idag och i framtiden. I vårt fibernät kan du få upp till 1000 Mbit/sek. Det räcker och blir över för både internet, tv och telefoni, samtidigt för hela familjen. Och i vårt öppna fibernät finns ett stort utbud av tjänsteleverantörer att välja mellan.

FRAMTIDSÄKERT

Oavsett vilka kapacitetskrävande nya tjänster som dyker upp i framtiden kan du vara tryggt förvissad om att fiber klarar att hantera det. Eftersom fibern grävs ner i marken är den okänslig för väder och vind och därmed mycket driftsäker. En fiberkabel håller i minst 50 år och är enkel att byta ut. En annan fördel med fiber är att den gör en fastighet mer attraktiv vid försäljning.
Det finns egentligen inga begränsningar med fiber. Bara oändliga möjligheter.

OM FIBEROPTIK

Med fiberoptik överförs information med ljusets hastighet. Ingenting kan färdas snabbare.
Ljus kan också färdas långa sträckor utan att bli svagare. Det innebär att man får en lika bra förbindelse, oavsett om man bor nära eller långt ifrån anslutningspunkten. Den optiska fibern tillverkas av mycket rent glas och en fibertråd kan vara tunn som ett hårstrå. Fibertrådarna placeras i ett mantelhölje som ljuset reflekteras mot och ytterst finns ett skyddande plasthölje. En fiberkabel som är cirka 3 cm i diameter kan innehålla 10 000 fibertrådar.